Visceraal betekent letterlijk “de ingewanden betreffende” Die therapie beperkt zich niet alleen tot de ingewanden.


Ook de visceraal therapie beschouwt de mens als een geheel van alle structuren en processen. Net als bij de Cranio-sacraal therapie is de doelstelling het vrij laten bewegen van bindweefsel. Dit bindweefsel bevindt zich in of rond de huid, de spieren, schedel, botten, organen, bloedvaten en zenuwen. De bindweefselverbindingen zorgen naast stevigheid juist ook voor beweeglijkheid van alle verschillende onderdelen. Door de totale verbondenheid beïnvloeden alle structuren elkaar.


Het lichaam zal altijd streven naar een natuurlijk evenwicht; een balans tussen alle lichamelijke en emotionele processen. Elk lichaam heeft een zelfgenezend vermogen en ieder lichaam dat in balans is kan zich in principe zelf genezen. Het natuurlijk evenwicht kan echter verstoord raken door bv een operatie, ontsteking, ongeluk verzwikking etc. Maar ook verkeerde voeding en emoties spelen een belangrijke rol. Zo kan ook stress, angst, boosheid of verdriet het zelf genezend vermogen verminderen.


Als het lichaam uit balans raakt zal het gaan compenseren om het natuurlijk evenwicht te herstellen. Soms lukt dat niet en ontstaan er klachten. Dan is er hulp van buitenaf nodig. De visceraal therapeut zal onderzoeken welke oorzaak op dat moment het evenwicht in het lichaam het meest verstoort en welke behandeld moet worden. Met visceraal therapie worden ook de emoties weer in beweging gebracht, zodat het lichaam ook op emotionele vlak beter in balans kan komen.


Onderzoek: Bij het eerste consult zullen u een aantal vragen worden gesteld over uw klacht en klachten uit het verleden. Daarna zult u onderzocht worden met zachte aanraking op restricties in het bindweefsel. Er wordt onderzocht of spieren en gewrichten goed functioneren en of het bindweefsel rond organen, bloedvaten en zenuwen vrij kan bewegen. Verder wordt ook de emotionele balans in het lichaam onderzocht. Na het onderzoek zullen de bevindingen met u besproken worden en zal overleg plaatsvinden welke behandeling u nodig heeft.


Behandeling: Het doel van de behandeling is om de beweeglijkheid van het bindweefsel te optimaliseren. Daarbij wordt alleen gebruik gemaakt van handen. Met specifieke technieken wordt de beweeglijkheid van gespannen of vastzittend bindweefsel losser gemaakt. Er is geen sprake van kraken van gewrichten of hard rekken van weefsel. Tevens kunnen er door de behandeling ook weer emoties in beweging komen, zodat het lichaam op emotioneel vlak beter in balans komt.


Duur en frequentie: U wordt behandeld tot het punt dat het lichaam het weer kan overnemen: het zelf genezend vermogen van het lichaam zorgt daarna voor herstel. Omdat het lichaam tijd nodig heeft om na de behandeling een nieuw evenwicht te vinden en zichzelf te herstellen, volgen de behandelingen niet kort op elkaar. Ook kunnen klachten na een behandeling gedurende korte tijd toenemen. Een behandeling duurt tussen een half uur en een uur.

Craniovisceraal therapie wordt gezien als nascholing van de Craniosacraal opleiding. Hiervoor ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging VBAG

Voor het klacht- en tuchtrecht voor zie Craniosacraal therapie